Kadınları Güçlendirme

image

Dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınlar; dünyadaki işlerin üçte ikisini yapıyor, oysa dünyanın toplam gelirinin onda birini kazanıyorlar ve dünya mülkiyetinin ise ancak %1'ine sahipler.

Türkiye’de istihdam edilen 10 kadının 4’ü kayıtdışı çalıştırılıyor. (Türkiye’de Kadın Emeği Raporu) Kadın istihdamı oranı %29.4 (2019 TUİK verisi) iken bu oran lise mezunlarında %25.7’ye, ortaokul mezunlarında ise %17’lere düşüyor. Diğer yandan, kadınların ekonomiye katılımı, fırsat eşitliği, eğitim imkanları, sağlık ve kadının siyasi güçlendirilmesi gibi kriterlere dayanılarak hazırlanan Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği raporunda 153 arasında 130. Sırada. (Dünya Ekonomi Forumu verisi 2020)

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Amaç 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği * https://www.tr.undp.org/content/turkey/tr/home/sustainable-development-goals/goal-5-gender-equality.html ilkesinde kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması esas olup sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak için kritik önem taşır. Kadınların güçlendirilmesinin çarpan etkisi yarattığı ve ekonomik büyümeyi ve her alanda gelişmeyi hızlandırdığı özellikle belirtilmektedir.

 

Üretim sürecimizi kadın kooperatifleri işbirliğiyle yürütüyoruz. Bu şekilde hem döngüsel üretimi kadın emeğiyle gerçekleştirmiş oluyoruz, hem kadınların ekonomiye katılımına katkı veriyoruz ve zanaatlerin devamlılığını sağlıyoruz.

İlkadım kadın kooperatifi 2004 yılında zanaatkar girişimci kadınlar tarafından KEDV’in (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı) çatısı altında hayata geçen, şeffaflık, ekonomik paylaşım, bağımsızlık ilkeleriyle çalışan bir kooperatif. Dayanışmanın, birlikte üretmenin hayat bulduğu yapıda aynı zamanda mahalleye hizmet eden bir oyun odası var. Bu sayede üretmek isteyen kadınlar çocuklarını yuvaya bırakıp kooperatifte üretime katkı veriyorlar, kazanç sağlıyorlar.

image
image

 

Elemeği çantalar, Giyi noktaları, ileri dönüşüm kemerler

Giyi çantaları Yıldız hanım tarafından kooperatifte dikiliyor. Giyi noktalarını Nuray hanım işliyor. Hepimizi zorlayan pandemi döneminde olabildiğinde evlerden işleri devam ettirmeye çalıştık. Nuray hanım da nakışları evden işlemeye devam etti.

İleridönüşüm el dokuması kemerler için Oya hanım, Gülten hanım, Rahim hanım üretim fazlası kumaşları önce ince şeritler haline getiriyorlar, sonra el dokuma tezgahında dokuyarak yeni ürünlere dönüştürüyorlar. Bu koleksiyona yeni bir ürün daha ekledik, daha kalın bir dokuma denedik, yaka, saç bandı gibi kullanılabilecek bir parçaya dönüştü.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.