Fashion Revolution Week – Giyi’den notlar

24-04-2021 13:37
Fashion Revolution Week – Giyi’den notlar

Fashion Revolution Week – Giyi’den notlar

Bugün 24 Nisan, Rana Plaza felaketinin yıldönümü.

Hızlı moda sistemi, düşük fiyatlı, düşük kaliteli giysileri en hızlı şekilde üretirken insanca çalışma koşullarını, topluma ve doğaya karşı sorumluluğunu maalesef arka planda bırakıyor. Bu uğurda,24 Nisan 2013 tarihinde, Bangladeş’te Rana Plaza’da meydana gelen felakette resmi rakamlara göre çoğu kadın 1134 tekstil işçisi çalışırken hayatını kaybetti.

Fashion Revolution hareketi Rana Plaza felaketine cevaben uluslararası bir platform olarak kuruldu. Odağına ‘şeffaflık’ kavramını alan ve 2013 yılında İngiltere’de başlayan bir moda aktivizmi hareketi olan Fashion Revolution amacını, doğayı koruyan, insanı büyüme ve karlılığın önünde tutan küresel bir moda endüstrisi için çalışmak olarak tanımlıyor. Bu doğrultuda öncelikle bir kültürel değişimin gerekli olduğunu söylüyor, moda sektörünün problemlerine dikkat çekmek, tüketicileri bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla bir çok geniş kapsamlı kampanya yürütüyor.

Fashion Revolution Haftası ve Tüketicileri Daha Çok Sorgulamaya Davet

Her yıl Rana Plaza felaketinin yıldönümüne denk gelen 19-24 Nisan haftası boyunca dünya çapında farklı etkinliklerle, moda sektöründeki değişim ihtiyacına dikkat çekilirken, sektörün insanlık ve dünyamız üzerindeki etkileri ve her bireyin bu konuda ne yapabileceği konuşuluyor, sorgulanıyor.

En başından beri takip ettiğim bu hareketin beni en çok heyecanlandıran ayağı tüketiciyi harekete davet etmesi, tüketiciler ile giysileri üreten markalar arasında bir diyalog başlatması, tüketicinin gücünü ve sorumluluğunu bize hatırlatması.

Tüketiciler olarak giysilerimizin kimlerin tarafından, hangi koşullar altında ve nerede yapıldığını öğrenmek hakkımız. Fashion Revolution bize birey olarak sadece soru sorarak, merakımızın peşinden giderek çözümün bir parçası olma yolunda adım atma fırsatı veriyor, markalara soruyoruz, ‘Giysilerimi kim yaptı?’ , ‘Kıyafetlerimin yapıldığı kumaşları kim kesti, kim o iplikleri hazırladı?’

Bu sene adalet, etkileşim ve dönüşüm temaları etrafında etkinlikleri ve içerikleri siz de Fashion Revolution Türkiye sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

Modada şeffaflık

Fashion Revolution, 2016 yılından beri Moda Şeffaflık Endeksi (Fashion Transparency Index) raporunu yayımlıyor. Peki nedir bu ‘Şeffaflık’?

Fashion Transparency Index’in yer verdiği şekliyle şeffaflık, moda markalarının tedarik süreçlerine, iş pratiklerine dair bilgileri, toplum ve çevre üzerindeki etkilerini kapsamlı kıyaslanabilir şekilde kamuoyuyla paylaşması olarak tanımlanıyor. Dolayısıyla şeffaflık; sürdürülebilir ve etik üretim anlamına gelmiyor.

Şeffaflık, Adalet, Etkileşim ve Dönüşüm Giyi’de nasıl hayat buluyor?

Giyi 2020 Mart ayında, dünyamızın çok zorlu bir sınavdan geçtiği bir dönemde doğdu. Moda sektörüne katılan yeni bir marka olmanın çok ötesinde bir sorumluluk hissiyle çıktık yola. O günden bu yana, Giyi'de her adımımızı, yaşamak istediğimiz dünyayı yeniden hayal ederek atıyoruz ve ona ulaşmak için çaba gösteriyoruz. Şeffaflık bizim için, sürdürülebilirlik pratiklerimizi tamamlayan bir kavram.

Bir Giyi ürünü ortaya çıkıp kutusuna girene kadar birçok elden geçiyor. Tasarım ve malzeme kadar üretim sürecinin etik ve adil koşullarda yürütülmesi, şeffaf ve izlenebilir olması bizim için çok önemli.

Şeffaflık bizce işimizi yaparken her birimizin kolladığı temel değerleri paylaşmakla başlıyor.

Güven ve saygı,birlikte üretmek ve öğrenmek, fayda yaratmak ve paylaşmak, pozitiften beslenmek, yenilikçi ve açık fikirli olmak, düşüncelerimizi özgürce ifade etmek Giyi’de bizi sarmalayan değerlerimiz.

Üretim atölyemizi ve uçtan uca tüm süreçlerimizi Giyi dostlarıyla web sitemiz ve sosyal medya etkileşiminde paylaşmak ve bizi tanımanız bizim için çok önemli. Kullandığımız tüm malzeme çeşitleri ile birlikte tedarikçilerimizi, sertifikalarımızı ve üretim aşamalarımızı detaylı bir şekilde paylaşmaya gayret ediyoruz.

Daha bütünsel ve veri bazlı ölçülebilir bir yaklaşım için sürdürülebilirlik verilerimizi bir rapor haline getirme çalışmamız devam ediyor. Bu rakamsal içerikleri de yakın zamanda sizlerle paylaşacak olmanın heyecanı içerisindeyiz.

Daha adil, daha şeffaf bir dünya için tüketiciler, üreticiler, markalar elele birlikte her gün öğrenmenin ve çalışmanın değerine inanıyoruz. Yolculuğa birlikte devam etmek dileğiyle…

Göknil Bigan

#Fashionrevolution #Modaaktivizmi #Adalet #RanaPlaza #Hızlımoda #Yavaşmoda #whomademyclothes #giysilerimikimyaptı #Modasektörü

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.