Sürdürülebilir Moda’nın Önemli Kilometre Taşları

24-01-2020 17:32
Sürdürülebilir Moda’nın Önemli Kilometre Taşları

 

Dünden bugüne bakmak istedik, neler bizleri bu güne getirdi? Sürdürülebilir Moda konusuna bugüne kadar hangi öncüler, markalar, hareketler katkıda bulundu?

1970’ler - Aslında, yerel üretim ve elyapımı giysilere odaklanan Hippi’ler döneminde bugün sürdürülebilir moda dediğimiz akımın bazı unsurlarını görmek mümkün.

1980’ler - Kitle üretiminin artmasıyla tedarik zincirlerindeki etik konulara gündeme gelmeye başladı.

1990 - İngiliz tasarımcı Katharine Hamnett, Birleşmiş Milletler’de konuştu ve moda endüstrisine ekolojiye daha duyarlı olma çağrısı yaptı.

1992 - Uluslararası Moda perakendecisi Esprit, Ecollection serisini piyasaya sürdü.

1993 - Dışmekan(outdoor) giyim firması Patagonia, plastik şişeler gibi atıklardan üretilmiş polar giysiler üretmeye başladı.

2000 - Sürdürülebilir malzemelerden giysi üreten Project Alabama, Natalie Chanin ve Marone Cinzano tarafından kuruldu.

2001 - Daha önce Chloe için çalışan Stella McCartney kendi moda markasını yarattı ve sürdürülebilir modayı markanın en önemli değerleri arasına koydu.

2004 - Paris’te Etik Moda gösterisi düzenlendi, iki yıl sonra Londra’da yeni etik moda markalarının tanıtıldığı Esthetica gerçekleşti.

2005 - Ali Hewson ve Bono Edun’u kurar. Marka Afrika’da değişim yaratırken moda içinde yaratıcı bir güç haline gelmeyi hedefliyordu.

2006 - Marks&Spenser müşterileri nezdinde çevre konularında farkındalığı artırmak için ‘Etiketin Arkasına Bak’ kampanyasını başlattı. Şirketin 5 yıllık bir dönemde çevresel ve etik amaçlarını detaylandıran ‘A Planını’ açıkladı.

2008 - Londra Moda Akademisi, Sürdürülebilir Moda Merkezi’ni kurdu.

2008 - Christopher Reaburn sürdürülebilir moda çağrılarından ilham alan, geri dönüştürülmüş malzemelerden çift taraflı giysiler içeren ilk koleksiyonunu sundu.

2009 - Sürdürülebilir modayı odağında alan Kopenhag Moda Zirvesi'nin ilki yapıldı.

2009 - Livia Firth, Green Carpet Challenge etkinliği ile ekolojik modayı ilk kez kırmızı halıya taşıdı.

2009 - Walmart ve Patagonia önderliğinde markaların çevresel etkilerinin ölçümlenmesini sağlayan bir endeks geliştirmek üzere SAC (Sosyal Giyim Koalisyonu) kuruldu.

2010 - Kaliforniya Tedarik Zincirinde Şeffaflık kanunu yürürlüğe girdi.

2011 - Adil Ticaret (Fair Trade USA) organizasyonunu ilk etik sertifikasyonunu duyurdu.

2011 - Greenpeace Detoks kampanyasını başlattı.

2012 - H&M Conscious Koleksiyonunun lansmanını yaptı.

2012 - Sosyal Giysi Koalisyonu (SAC) Higg Endeksini oluşturdu.

2013 - Rana Plaza fabrika binasının çökmesi sonucu 1,129 tekstil işçisi hayatını kaybetti.

2014 - Rana Plaza felaketinin yıldönümü olan 24 Nisan Fashion Revolution Günü ve haftası ile bu konuda farkındalık uyandırmak amaçlı etkinlikler yapılmaya başlandı.

2017 - Stella McCartney koleksiyonu çekimi atık ve aşırı tüketime dikkat çekmek üzere bir çöplük alanında gerçekleştirildi.

2018 - Fashion Revolution hareketi Şeffaflık Endeksini yayınladı.

2018 - Hollanda’da sürdürülebilir giyim ekosistemi oluşturan Fashion for Good insiyatifi tarafından Amsterdam’da sürdürülebilir moda inovasyon müzesi açıldı.

GÖKNİL BİGAN

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.